Aangeboren afwijkingen

Een aangeboren afwijking of congenitale aandoening, is een afwijking of aandoening waarmee men geboren wordt. Het woord congenitaal komt van het Latijnse woord congenitus = aangeboren. De symptomen, klachten of klinische tekens zijn aanwezig bij de geboorte. Een aangeboren afwijking kan wel of niet erfelijk zijn, maar niet iedere erfelijke aandoening leidt tot een aangeboren afwijking. Zo zijn er erfelijke aandoeningen die niet noodzakelijk tot uiting komen bij de geboorte. Het meest voorkomend zijn aangeboren heupafwijkingen, voetafwijkingen, en afwijkingen aan de wervelkolom.

Lees meer

CVA

Cerebro Vasculair Accident (CVA), betekent ‘ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’. Dit kan een hersenbloeding of een herseninfarct zijn. In het dagelijks taalgebruik wordt een CVA ook een beroerte genoemd. Veelal is er links of rechts van het lichaam een verlamming en soms in meer of mindere mate afasie aanwezig. Verder kunnen de gevolgen voor gedrag en karakter zeer ernstig zijn. Een CVA zonder blijvende gevolgen noemt men een TIA.

Bij een CVA knapt een bloedvat in de hersenen (hersenbloeding) of raakt het verstopt (herseninfarct). In beide gevallen wordt de toevoer van bloed naar de hersenen verstoord. Daardoor krijgt het getroffen gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof en raakt het beschadigd. Elk jaar worden in Nederland 41.000 mensen voor de eerste keer door een beroerte getroffen. Een herseninfarct komt het meest voor in circa 80% van de gevallen gaat het om een verstopping in de bloedvaten door een propje, dichtslibbing of een combinatie daarvan.

De gevolgen van een beroerte kunnen zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in de manier waarop iemand zich beweegt. Maar de gevolgen kunnen ook (min of meer) onzichtbaar zijn, omdat het gaat om veranderingen in het denken, de communicatie, de gevoelens en het gedrag. Een CVA betekent een ingrijpende verandering in het leven van degene die getroffen is en van de mensen in de naaste omgeving, zoals partner of kinderen. Na de plotselinge gebeurtenis van het CVA zelf en de aansluitende revalidatiefase, wordt pas duidelijk wat de blijvende gevolgen zijn. Dan begint een langdurig en moeilijk proces van het zich aanpassen aan de mogelijkheden en zoeken naar een nieuw evenwicht.

Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: Verlamming, Hemiplegie (verlamming van één zijde van het lichaam) en Hemiparese (gedeeltelijke verlamming of verlies van spierkracht aan één zijde van het lichaam).

Voor meer informatie kunt u naar de website: Hersenletsel.nl

Diabetes

Diabetes, ofwel suikerziekte, is een chronische aandoening. Het lichaam kan de bloedsuikerspiegel niet meer zelf binnen de normale grenzen houden. Ook hebben patiënten vaak een afwijkende vetstofwisseling en hoge bloeddruk. Er zijn verschillende soorten diabetes. Sommige gevallen van diabetes zijn te voorkomen. Als je diabetes hebt, dan is extra zorg aan voeten en nagels essentieel. Dit heeft onder andere te maken met een verslechterde doorbloeding. Daarbij komt dat de zenuwbanen door diabetes beschadigd kunnen raken - het gevoel in de voeten kan daardoor minder worden waardoor wondjes niet meer worden opgemerkt. Diabetespatiënten hebben verhoudingsgewijs vaak last van schimmelinfecties aan de voeten: één op de drie diabetici heeft schimmelnagels. In Nederland hebben meer dan 100.000 diabetespatiënten last van hun voeten.

De gevolgen van een geïnfecteerde diabetische voet zijn vaak ernstig. In het ergste geval kan het leiden tot amputatie van de voet. Let dus goed op voeten en nagels, wees voorzichtig met het knippen van teennagels, pruts niet aan eelt of likdoorns, loop niet op blote voeten, koop speciale sokken zonder naden en zorg voor goed schoeisel. Laat u adviseren over het belang van goed (orthopedisch) schoeisel. De specialisten van RRT kunnen u hierbij van deskundig advies voorzien.

Voor meer informatie kunt u naar de website: dvn.nl

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aandoening. De ziekte komt voor bij jong en oud, ook bij kinderen. Zij leven dagelijks met pijn en stijfheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar, maar helaas niet te genezen. Reuma kan verstrekkende gevolgen hebben voor het dagelijks leven. Simpele dingen lukken vaak niet meer, zoals het strikken van veters of het werken op de computer. De ene dag gaat dat beter dan de andere. Het grillige en onvoorspelbare karakter maakt reuma moeilijk uit te leggen aan de omgeving.

Door de pijn die reuma veroorzaakt kan men een verkeerde houding aannemen of verkeerd gaan lopen. Om dit te voorkomen en de pijn te verminderen kunnen orthesen, orthopedische schoenen of andere hulpmiddelen van RRT ingezet worden.

Voor meer informatie kunt u naar de website: reumafonds.nl

 

 

Trauma

Het woord "trauma" komt vanuit het Grieks. Letterlijk vertaald betekent het "verwonding". Een letsel ten gevolge van een externe (exogene) oorzaak wordt daarom ook wel een traumaletsel genoemd.

Voorbeelden zijn: been- of armbreuken, ontwrichte gewrichten, bandletsels van de knie of de enkel. In alle delen van het bewegingsapparaat (skelet, banden, spieren, pezen enzovoort) kunt u een trauma oplopen. Traumatisch letsel of blessures kunnen zich voordoen over het gehele lichaam. Na behandeling door een orthopedisch chirurg kunt u voor verdere ondersteuning en/of behandeling bij RRT terecht. 

Amputatie

Een amputatie is een ingrijpende gebeurtenis met grote gevolgen voor lichaam en geest. Om weer te functioneren na een amputatie, moet niet alleen uw lichaam zich aanpassen aan de nieuwe situatie, ook uw hersenen moeten dat doen.

Veelzijdige behandeling

Voordat u kunt leren lopen met een prothese, wordt de stomp goed verzorgd en behandeld om bijvoorbeeld verkleving van het litteken te voorkomen en zwelling door de operatie te verminderen. Ook moet u allerhande oefeningen doen ter voorbereiding op het lopen met een prothese. Zo krijgt u balanstraining om opnieuw uw evenwicht te leren bewaren, en oefeningen om stijfheid in de spieren te voorkomen. Als u de prothese eenmaal heeft, dan wordt de behandeling erop gericht dat u zo goed mogelijk met de prothese leert lopen en bewegen.

Prothese

De prothese wordt vervaardigd door Roessingh Revalidatie Techniek (RRT), een onderdeel van het Roessingh-concern dat gespecialiseerd is in de productie en levering van orthopedische hulpmiddelen en revalidatieartikelen. U krijgt een prothese die precies is afgestemd op uw lichamelijke mogelijkheden en uw wensen voor het gebruik. Hebt u bijvoorbeeld een zittend beroep, dan krijgt u een heel andere prothese dan iemand die veel loopt of staat. Om tot een goede keuze te komen, is er nauw overleg tussen u, de revalidatiearts, de therapeuten en de prothesemaker van RRT.