De MasterMove

Begin dit jaar kreeg ik het verzoek van vier leerlingen van het Bonhoeffer College, afdeling VWO Technasium, om advies en raad te geven bij hun meesterproef voor het eindexamen van het VWO. De opdracht die zij gekregen hadden, was om voor mensen met een CVA een handspalk te ontwikkelen, die zo werkte dat de cliënten gemotiveerd werden om te trainen. En daardoor de spierfunctie beter te maken en een grotere kans op maximaal herstel.

Het idee was om een handspalk te maken, die bij het buigen (flexie) van de vingers energie opwekt door middel van een Raspberry Py. De gecreëerde energie stuurt dan een lichtbakje aan (hoe meer flexie hoe meer Led-Lampjes er gaan branden). De cliënt kan ook overschakelen naar een lichtbuis, waarbij verschillende kleurtjes gaan branden bij meer flexie. Het Leukste idee vond ik om dit met muziek te doen. Bij meer flexie komt er een ander liedje uit de speaker. De leerlingen vonden het thema met natuurgeluiden ook een leuk idee.

Namens Roessingh Revalidatie Techniek (RRT) heb ik geholpen met het maken van handspalk voor een van de leerlingen. Nadat de leerlingen zelf een eerste prototype hadden gemaakt, heb ik deze wat compacter gemaakt van degelijke materialen. Ook heb ik de Raspberry Py zo ingebouwd dat deze zo goed mogelijk het buigpunt van de vingers benaderde.

Het eindresultaat is gepresenteerd op een avond op het Bonhoeffer College, samen met acht andere groepjes leerlingen met andere projecten, zoals verkeer, recreatie en tillen van kozijnen. Aan eind van de avond werd bekend dat het project van de MasterMove door ging naar de landelijke wedstrijd. Tijdens deze wedstrijd op 19 maart jl. hebben de leerlingen van Het Bonhoeffer college de 1e prijs gewonnen en mochten ze de wisselbeker mee naar Enschede nemen!

1ste prijs!

Marije Huberts, Anne Ezendam, Yasmin de Vries en Leonie Horst trots op hun 1e prijs met de MasterMove!

Een leuk detail is dat een van de leerlingen Yasmin de Vries, de dochter is van onze collega Sandra. Dames van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat, succes met jullie examen en verdere studie! Ik vond het een voorrecht om jullie te mogen begeleiden en van advies te voorzien tijdens dit project!

Peter Vlaanderen,
hoofd orthopedisch werkplaats OIM