• Nieuws
  • RRT test lichtste bionische knieprothese ter wereld

RRT test lichtste bionische knieprothese ter wereld

Dat je na een beenamputatie of verlamming door een ruggenmergbeschadiging, op een dag weer opstaat en wegwandelt. Rebocon Bionics wil met behulp van robotica mensen met een lichamelijke beperking letterlijk vooruit helpen.

De robotknie is een gemotoriseerde knie van titanium, carboncomposiet en aluminium en moet is energie-efficiënter dan zijn concurrenten, meer dan een kilo lichter, met intelligente algoritmes die traplopen en het wandelen op oneffen terrein makkelijker maken.

De knie is in China ontwikkeld en wordt nu door de TU Delft en UT Enschede getest.

Bij de UT Enschede wordt de software voor de knie geschreven. Dit houdt in dat zij zorgen dat de knie op het juiste moment een patroon herkend. Dus herkent dat er gelopen wordt, een draai wordt gemaakt of bijvoorbeeld een trap op of af wordt gelopen. De knie herkend wanneer hij belast wordt en wanneer niet, dus ook wanneer deze moet buigen en strekken. Er zit een motor in de knie die actief kan strekken. Hiermee kan je dus ook actief opstaan uit een stoel (door 50% van je gewicht op je gezonde been zet en 50% van je gewicht op je prothesebeen. En je kan alternerend traplopen (links, rechts, links rechts). De kracht die je normaal met je bovenbeenspieren uitoefent om je knie te strekken, wordt met deze knie overgenomen door de motor in de knie. Hierdoor hoef je minder kracht te leveren vanuit de heup om het been naar voren te slingeren. Omdat de knie zoveel zelf doet, voelt de klant het gewicht van de prothese ook minder.

Roessingh Revalidatie Techniek is in samenwerking met Roessingh Research and Development en de UT Twente, momenteel bezig met de testfase van deze revolutionaire protheseknie.